Torták



Somlói galuska torta
 
Hozzávalók:
  • 2*3 tojás
  • 2*3 ek cukor
  • 2*3 ek liszt
  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 10 ek cukor
  • 250 g margarin
  • rumba áztatott mazsola
  • 0,75 dl víz
  • 1,5 ek olaj
  • 3 ek cukor
  • 1 ek kakaópor
  • 1 ek rum
  • szeletelt mandula
  • kakaópor
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el. Ehhez 6 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk. (A kakaósat is beleértve, csak itt az egyik ek liszt helyett, 1 ek kakaóport rakunk, ahogy a hozzávalóknál is fel van tüntetve.)
Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy lábasba öntjük a hozzávalókat, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni: sima piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-kakaós piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-sima piskóta-krém sorrendben, úgy hogy maradjon krém a díszítéshez is. A torta oldalát megszórjuk mandulával, majd a tetejét a maradék krémmel és kakaóporral díszítjük.




Csokoládékrémes meggytorta

Hozzávalók 12 szelethez:10 dkg vaj,15 dkg tortabevonó csokoládé, 6 tojás, 17 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1üveg magozott meggybefőtt, 2,5 dl tejszín, 2 tasak vaniliás cukor,1 tasak habfixáló, 3 evőkanál étkezési keményítő, 5 ek.( meggy)pálinka
a díszítéshez: 30 dkg csokoládé, 35 dkg puha vaj, 5 dkg étcsokoládé,
Előkészítés: A tortához a vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A tortabevonót darabokra tördeljük és vízgőz felett felolvasztjuk. Kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 C-fokraelőmelegítjük.
Elkészítés: A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közben beleszitálunk 10 dkg cukrot. A tojássárgáját  7 dkg cukorral kb. 10 perc alatt sűrű krémmé keverjük. Rászitáljuk a lisztet, és beledolgozzuk. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a tortabevonót, és elkeverjük.Végül a  tojáshabot is beleforgatjuk. A formába simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.(tűpróba) A tortát  a formában rácsra tesszük és  hagyjuk kihűlni.A meggyet lecsepegtetjük. A tejszínt kemény habbá verjük a vaniliáscukorral és a habfixálóval.  A tortát kivesszük a formából, vízszintesen 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot tálra fektetjük, körézárjuk a forma oldalát, és meglocsoljuk a pálinka felével.Rásímítjuk a tejszín felét és rászórjuk a meggy felét.Ráfektetjük a középső tortalapot, meglocsoljuk pálinkával.A maradék krém és meggy következik, majd ráborítjuk a felső tortalapot. A díszítéshez a csokoládét  gőzfürdőben felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a csokoládét, és felhabosítjuk, majd legalább 1 percig keverjük, amíg sűrű krém lesz. A torta oldalát, tetejét bevonjuk a csokikrémmel, a maradékból pedig habrózsákat nyomunk a tetejére. Az étcsokoládét nagy lyukú reszelőn forgáccsá reszeljük, és rászorjuk a tortára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése