Somlói
galuska torta
Hozzávalók:
- 2*3 tojás
- 2*3 ek cukor
- 2*3 ek liszt
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 2 ek liszt
- 1 ek kakaópor
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 8 dl tej
- 10 ek cukor
- 250 g margarin
- rumba áztatott mazsola
- 0,75 dl víz
- 1,5 ek olaj
- 3 ek cukor
- 1 ek kakaópor
- 1 ek rum
- szeletelt mandula
- kakaópor
Elkészítés:
Először a
krémet készítjük el. Ehhez 6 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a
maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej,
hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz.
Ha elkészült, hűlni hagyjuk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk. (A kakaósat is beleértve, csak itt az egyik ek liszt helyett, 1 ek kakaóport rakunk, ahogy a hozzávalóknál is fel van tüntetve.)
Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy lábasba öntjük a hozzávalókat, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni: sima piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-kakaós piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-sima piskóta-krém sorrendben, úgy hogy maradjon krém a díszítéshez is. A torta oldalát megszórjuk mandulával, majd a tetejét a maradék krémmel és kakaóporral díszítjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk. (A kakaósat is beleértve, csak itt az egyik ek liszt helyett, 1 ek kakaóport rakunk, ahogy a hozzávalóknál is fel van tüntetve.)
Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy lábasba öntjük a hozzávalókat, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni: sima piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-kakaós piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-sima piskóta-krém sorrendben, úgy hogy maradjon krém a díszítéshez is. A torta oldalát megszórjuk mandulával, majd a tetejét a maradék krémmel és kakaóporral díszítjük.
Csokoládékrémes
meggytorta
Hozzávalók
12 szelethez:10 dkg vaj,15 dkg
tortabevonó csokoládé, 6 tojás, 17 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1üveg magozott
meggybefőtt, 2,5 dl tejszín, 2 tasak vaniliás cukor,1 tasak habfixáló, 3
evőkanál étkezési keményítő, 5 ek.( meggy)pálinka
a díszítéshez: 30 dkg
csokoládé, 35 dkg puha vaj, 5 dkg étcsokoládé,
Előkészítés: A tortához
a vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A tortabevonót darabokra tördeljük és vízgőz
felett felolvasztjuk. Kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180
C-fokraelőmelegítjük.
Elkészítés: A tojások
fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közben beleszitálunk 10 dkg
cukrot. A tojássárgáját 7 dkg cukorral
kb. 10 perc alatt sűrű krémmé keverjük. Rászitáljuk a lisztet, és
beledolgozzuk. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a tortabevonót, és elkeverjük.Végül
a tojáshabot is beleforgatjuk. A formába
simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.(tűpróba) A tortát a formában rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.A meggyet lecsepegtetjük. A
tejszínt kemény habbá verjük a vaniliáscukorral és a habfixálóval. A tortát kivesszük a formából, vízszintesen 3
lapra vágjuk. Az alsó lapot tálra fektetjük, körézárjuk a forma oldalát, és
meglocsoljuk a pálinka felével.Rásímítjuk a tejszín felét és rászórjuk a meggy
felét.Ráfektetjük a középső tortalapot, meglocsoljuk pálinkával.A maradék krém
és meggy következik, majd ráborítjuk a felső tortalapot. A díszítéshez a
csokoládét gőzfürdőben felolvasztjuk. A
vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a csokoládét, és felhabosítjuk, majd
legalább 1 percig keverjük, amíg sűrű krém lesz. A torta oldalát, tetejét
bevonjuk a csokikrémmel, a maradékból pedig habrózsákat nyomunk a tetejére. Az
étcsokoládét nagy lyukú reszelőn forgáccsá reszeljük, és rászorjuk a tortára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése