RIZSES CSIRKECOMB ISZTAMBULBÓL
4 db csirkecomb, 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl narancslé, 10 dkg reszelt juhsajt, 5 dkg vaj, 4 dl tejföl, 2 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál curry, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice), ízlés szerint só.
A csirkecombokat kicsontozom és vékony csíkokra vágom. A rizst váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem. A tisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, a fokhagymát szétzúzom. Tûzálló tálba terítem a csirkehús felét. Megsózom, és rászórom a nyers rizs felét. Erre a mazsola fele következik, majd a maradék hússal, rizzsel, mazsolával fejezem be a rétegezést. A sorokat nem felejtem el megsózni, megborsozni és curryporral megszórni. A tejföllel összekeverem a tejszínt, a narancslevet, a narancshéjat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a reszelt juhsajtot meg a sáfrányt. Hozzákeverem a felolvasztott vajat is, majd ráöntöm az étel tetejére. A tálat szorosan lefedem, és elõmelegített, forró sütõben legalább egy óra hosszat párolom. Akkor van készen, ha a rizsszemek duplájukra dagadtak, illetve semmi lé sincs az étel alatt. Tálalás elõtt villával óvatosan felkavarom. Ha túl szárazra sült, akkor kevés tejszínnel meglocsolom, majd 10 percet várok, és csak azután tálalom. A tányéron juhsajttal külön is megszórom.
Brokkolis tészta
Hozzávalók: 30 dkg csirkemellfilé, 1 fej brokkoli, 3-4 gerezd fokhagyma, 30 dkg rövid csőtészta, 5 dkg mazsola, olaj,A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk és olajon készre sütjük. Közben felteszzük főni a brokkoli, kicsi sót teszünk a főzővizébe.
A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón átpréseljük. Amikor a brokkoli megfőtt, leszürjük és összetörjük villával.
Feltesszük a tésztát főni. A húsra rátesszük a fokhagymát és egy kicsit átsütjük. Erre jön a tört brokkoli, majd a mazsola. Ezután rászedjük a megfőtt tésztát, összekeverjük és már fogyasztható is.
Ananászos csirkemell
Hozzávalók: 1 nagyobb filézett csirkemell, 1 ananászkonzerv (nem darabolt), 1 nagy
tejföl, 4 tojás, 15-20 dkg sajt, 2
kiskanál ételízesítő, 1 csipet só, 5 dkg vaj
Megtisztítjuk a húst. Puhára pároljuk a csirkemellet a vajon
és az ananászkonzerv korábban leszűrt levén. Tűzálló tálba rakjuk a húst és
ráhalmozzuk az ananászdarabokat. Kikeverjük a tojásokat a tejföllel, hozzáadjuk
az ételízesítőt és a korábban lereszelt sajtot, majd ráöntjük a csirkére.
Előmelegített sütőben körülbelül 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép
aranybarnára sül. A tetejére még a sütés előtt, valamint a sütés után is
reszelhetünk egy kevés sajtot.
Csirkeaprólék-leves
Hozzávalók:60 dkg csirke
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db tojás
1 db petrezselyemgyökér
1 dl tejföl
10 dkg cukorborsó
1 csomó petrezselyemzöld
10 dkg gomba
só, őrölt bors
Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott
zöldségeket és a felcsíkozott gombát. A jól megtisztított csirkeaprólékot is beletesszük a
lábosba. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk rá egy kis ételízesítőt is. Ráöntünk annyi vizet, amennyi
ellepi, s fedő alatt puhára pároljuk. Felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel (2,5–3 dl
levest számolunk adagonként), felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tojássárgáját elkeverjük
a tejfölben, és ezzel behabarjuk a levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése