Főzelék

Finomfozelék
         
Hozzávalók:
90 dkg sárgarépa                       
80 dkg petrezselyemgyökér                       
50 dkg karalábé                       
50 dkg kelvirág                       
20 dkg zöldborsó                      
10 dkg zsír                       
15 dkg liszt                       
1 csomó petrezselyemzöld                       
6 dkg cukor                       
3 dl tej                       
3 dkg só                       
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébol) 3 l                      
Csontléhez:                       
50 dkg sertéscsont                       
30 dkg sárgarépa                       
25 dkg petrezselyemgyökér                       
10 dkg zellergumó                       
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l
                                                     
A megtisztított és megmosott sárgarépát,                        
petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákra                        
daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk,                        
és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A                        
konzerv zöldborsót leszurjük, és ha szükséges jól                       
lemossuk.                      
A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot                        
kello nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy                        
vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk,                        
és fedo alatt puhára fozzük.                       
A konzerv zöldborsót a puhára fozött zöldségekhez,                       
karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást                      
készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott                        
petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást                        
habverovel simára keverjük, a fozelékhez adjuk.                        
Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral                        
ízesítjük.                       
A fozeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tuzön lassan                        
kiforraljuk. Jó ízt ad a fozeléknek ha a végén vajban                     
párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.

 PARADICSOMOS KÁPOSZTA


Típusa: Főzelékek

Hozzávalók: 1 kg édes fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 kg friss vagy 2-3 dl konzerv paradicsom, vöröshagyma, 4 dkg cukor (ill. ízlés szerint) 1/2 dkg só

Elkészítés: A káposztát ujjnyi vastag szeletekre vágva, apróra vágott hagymával, forró sós vízben feltéve puhára főzzük. Sötét zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsommal felengedjük, ezt a káposztára öntjük, ezzel is még 10 percig főzzük, és a cukorral ízesítjük. Bármilyen feltéttel tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése