2015. december 8., kedd

Finomfozelék
         
Hozzávalók:
90 dkg sárgarépa                       
80 dkg petrezselyemgyökér                       
50 dkg karalábé                       
50 dkg kelvirág                       
20 dkg zöldborsó                      
10 dkg zsír                       
15 dkg liszt                       
1 csomó petrezselyemzöld                       
6 dkg cukor                       
3 dl tej                       
3 dkg só                       
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébol) 3 l                      
Csontléhez:                       
50 dkg sertéscsont                       
30 dkg sárgarépa                       
25 dkg petrezselyemgyökér                       
10 dkg zellergumó                       
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l
                                                     
A megtisztított és megmosott sárgarépát,                        
petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákra                        
daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk,                        
és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A                        
konzerv zöldborsót leszurjük, és ha szükséges jól                       
lemossuk.                      
A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot                        
kello nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy                        
vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk,                        
és fedo alatt puhára fozzük.                       
A konzerv zöldborsót a puhára fozött zöldségekhez,                       
karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást                      
készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott                        
petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást                        
habverovel simára keverjük, a fozelékhez adjuk.                        
Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral                        
ízesítjük.                       
A fozeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tuzön lassan                        
kiforraljuk. Jó ízt ad a fozeléknek ha a végén vajban                     
párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése