2021. október 19., kedd

Ajvár (szerb paprika-padlizsánmártás)


Hozzávalók:

2 kg vastag húsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor és ecet, ízlés szerint

A padlizsánt addig sütöm a forró sütőben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy műanyag késsel meghámozom. A zöldpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. Kicsumázom, majd hámozott padlizsánnal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olajjal addig főzöm, amíg teljesen pépessé válik, közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként az ecetet. Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott, és lecsöpögtetett, kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olajból, és légmentesen lekötöm.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése