2024. május 23., csütörtök

Epres sajttorta


 Hozzávalók

**A tésztához:**
- 2 csésze (200 g) graham keksz morzsa
- ¼ csésze (50 g) kristálycukor
- 6 evőkanál sótlan vaj, olvasztva

**A töltelékhez:**
- 32 uncia (904 g) krémsajt, szobahőmérsékleten
- 1 ⅓ csésze (226 g) kristálycukor
- 1 csésze (227 g) tejföl, szobahőmérsékleten
- 1 evőkanál vanília kivonat
- ¼ teáskanál só
- 4 nagy tojás, szobahőmérsékleten, enyhén felverve

**Az epres feltéthez:**
- 16 uncia (400 g) egész eper, apróra vágva
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 csésze (200 g) kristálycukor
- 2 teáskanál vanília kivonat
- ⅛ teáskanál só
- 2 csésze (334 g) apróra vágott eper

#### Elkészítés

1. **A tészta elkészítése:**
   - Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
   - Keverjük össze a graham keksz morzsát, a cukrot és az olvasztott vajat. Nyomkodjuk a keveréket egy 9 hüvelykes kapcsos tortaforma aljára és oldalaira.
   - Süssük 10 percig, majd tegyük félre hűlni.

2. **A töltelék elkészítése:**
   - Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 150°C-ra.
   - Verjük fel a krémsajtot simára. Adjunk hozzá cukrot, tejfölt, vaníliát és sót, majd keverjük össze.
   - Finoman keverjük bele a felvert tojásokat.
   - Öntsük a tésztára a tölteléket.

3. **Sütés:**
   - Helyezzük a kapcsos tortaformát egy nagyobb tepsibe. Töltsük meg a tepsit néhány hüvelyk forró vízzel.
   - Süssük körülbelül 1 órán át, vagy amíg a szélei megszilárdulnak és a közepe enyhén rezeg.
   - Kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk a sajttortát a vízfürdőben további egy órán át.
   - Hagyjuk a sajttortát egy rácson kihűlni, majd hűtsük legalább 4 órán át vagy egy éjszakán át.

4. **Az epres feltét elkészítése:**
   - Pürésítsük a felaprított epret és a kukoricakeményítőt.
   - Egy lábasban főzzük ezt a keveréket a cukorral közepes hőmérsékleten, amíg besűrűsödik, körülbelül 15 percig.
   - Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vaníliát, sót és az apróra vágott epret. Hagyjuk kihűlni, mielőtt a sajttortára öntenénk.

Ez a recept egy krémes és ízletes sajttortát eredményez, édes és savanykás epres feltéttel. További részleteket és tippeket találhatsz a következő oldalakon: [Baked by an Introvert](https://www.bakedbyanintrovert.com/strawberry-cheesecake/) és [Taste of Home](https://www.tasteofhome.com/recipes/strawberry-cheesecake/).


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése