2024. május 24., péntek

Meggyes kuglóf

 
**Hozzávalók (kb. 20 szelethez):**
- 37 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 4 tojás
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 üveg (710 ml) meggybefőtt
- 2 evőkanál rum
- 1 zacskó sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- a forma kikenéséhez margarin és a szóráshoz zsemlemorzsa

**Elkészítés:**
1. A meggybefőttet alaposan lecsöpögtetjük, és ha kell, kimagozzuk.
2. A vajat vagy a margarint a cukorral és a rummal habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk az előzőleg megmosott, felütött egész tojásokat is.
3. Az átszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és az őrölt fahéjjal. Az így kapott keveréket hozzáadjuk a tojásos alaphoz.
4. Margarinnal kikenünk egy 24 cm átmérőjű, kb. 1,5 l űrtartalmú kuglófformát. Egyenletesen meghintjük a zsemlemorzsával, és beleöntjük a tészta felét.
5. Ráhalmozzuk a meggybefőttet, végül befejezzük a maradék tésztával.
6. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gázsütőnél 2-es fokozaton) kb. 60-70 percig sütjük. Kivesszük, legalább 15 percig pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, és kihűtjük.
7. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, bevonjuk vele a kuglófot, és hagyjuk megszilárdulni.

**Ötlet:**
Meggybefőtt helyett cseresznyekompótot is használhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése