Hozzávalók:
4
szelet csontos sertéskaraj (jó 1 centis vastagságúak)
só
és frissen őrölt bors
1
evőkanál olaj
5
deka vaj
1
marék dióbél
5
centis gyömbérdarab
1
duci gerezd fokhagyma
1
chilipaprika
1
evőkanál brandy
2
evőkanál méz
1 ½
deci tejszín
A sütőt belangyosítom 50 C-ra (gázsütőnél az
„épphogy” fokozat), mert itt tartom majd melegen a megsült szeleteket, amíg a
mártást elkészítem. Aztán a karajdarabokat enyhén kiklopfolom, sóval és frissen
őrölt fekete borssal mindkét oldalukat bedörgölöm, és megsütöm őket.
Ehhez egy serpenyőbe belekanalazok egy kevés olajat,
aztán kicsit megforgatom benne, hogy vékony filmrétegként vonja be az edény
alját, majd a serpenyőt erős tűzön felhevítem. Ha már jó forró, akkor
beleteszem a hússzeleteket, és oldalanként szűk 1-1 perc alatt összekapatom a
külsejüket. Utána visszatekerem a lángot közepesre, és a serpenyőbe beledobom a
vajat, hogy oldalanként 5-6 perc alatt rotyogós és szaftos környezetben
süthessem meg a karajszeleteket.
Amíg a hús sül, előkészítem a mártás hozzávalóit.
Egy kisebb, száraz serpenyőben 1-2 perc alatt kevergetve illatosra pirítom a
dióbelet és félreteszem. A gyömbért és a fokhagymát megpucolom, majd a reszelő
apró lyukú oldalán mindkettőt finomra reszelem. A chilipaprikát félbevágom,
kiütögetem belőle a méregerős magokat, és az üres paprikahéjat vékony forgácsokra
szeletelem. Az előkészítés utolsó lépéseként a már kezelhető hőmérsékletűre
hűlt diót durvára töröm a mozsaramban, és visszatérek az illatosan süldögélő
hússzeletekhez.
Ellenőrzöm, hogy megsültek-e, és ha már nem csorog
ki belőlük rózsaszín lé, akkor kiszedem őket
serpenyőből, aztán egy tálalásra is alkalmas sütőtálba teszem. Alufóliát
borítok rájuk, és hogy a hússzeleteket melegen tartsam, berakom a tálat a
langyos sütőbe.
A mártáshoz a megüresedett serpenyő alatt újra
erősre csavarom a tüzet, és hátrább lépek. Óvatosan nehogy a nyílt lángba kerüljön,
belelöttyintem a serpenyőbe a brandyt, majd amikor az alkohol sisteregve
elpárolgott, visszacsavarom a tűzet közepesre. Beleöntöm a serpenyőbe a mézet meg a tejszín, hozzáteszem a durvára
tört diót, a megreszelt gyömbért és a fokhagymát. Beleszórom a chiliforgácsokat
is, és kevergetve összerotyogtatom a mártást.
A kész mártást kicsit megsózom, előveszem a sütőből
a melegen tartott hússzeleteket, aztán rájuk kanalazom a pompás ízű öntetet.
2 adag lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése